divendres, 26 de novembre del 2010

El dijous 11 va tenir lloc la trobada del club de lectura del mes de novembre. 11 assistents, moltes empalmant després de la sessió amb l’escriptor Eduard Márquez, que les havia deixat gratament satisfetes.

  • A la platja de Chesil, d'en Ian McEwan

    La primera qüestió que es va posar sobre la taula va ser si totes les lectores havien albirat una intenció en l’autor de fer-nos relacionar l’actitud de la Florence davant del sexe amb uns possibles abusos per part del seu pare; després de rellegir dos fragments de la novel·la en veu alta -aquell en el qual la jove fa referència als viatges en vaixell que feia amb el seu pare quan tenia 12 anys, i aquell altre en el qual explica les sensacions contraposades que experimenta en abraçar-lo-, la majoria va admetre que la intenció de com a mínim sembrar el dubte sembla ser-hi.

    Es van destacar els diversos trets del caràcter britànic que l’escriptor reflecteix en aquesta obra: la hipocresia -que té el seu moment àlgid en les pàgines on es rememora la primera vegada que la protagonista visita la casa del seu promès-, o la repressió de l’expressió de les emocions.

    En aquest sentit, va sorgir un petit debat sobre les diferents interpretacions a que havia donat lloc la reacció d’aquell bon amic de l’advertí que el deixa de parlar per sempre més després que ell s’esbatussi amb uns brètols que, en creuar-se pel carrer, s’havien rigut del seu amic: li retira l’amistat perquè sent que amb aquesta reacció l'Edward l'ha fet quedar en ridícul? O ho fa perquè troba que una persona que no és capaç de reprimir les seves emocions -en aquest cas, la ira- no és digne de ser el seu amic?

    Durant la tertúlia, algú va comentar que l’estil d'aquesta novel·la li havia recordat al de l'autor austríac Stefan Zweig -pel ritme lent, i el caràcter encarcarat- i d'altres van aprofitar per a recomanar una altra obra d'en Ian McEwan: Expiació (Atonement).

    La votació mitjana va ser d'un 7.