dissabte, 10 de març del 2012

EL CLUB DE LECTURA INFANTIL



Dijous a la tarda un petit grup de nens i nenes de Martorell es van reunir a la Bilioteca per tal de començar un projecte de Club de Lectura Infantil.
Es tracta de triar un llibre adient, fer la lectura a casa en un termini de tres setmanes, i reunir-se per tal de parlar del llibre, explicar la impressió que aquest ens ha causat, els dubtes que puguin haver sorgit, etc.
El club de lectura infantil s’adreça a nens i nenes de 8 a 12 anys i està coordinat pel Jordi Morera, mestre amb àmplia experiència en el món de la pedagogia infantil.
El primer llibre triat per a aquesta aventura lectora ha estat un de l’autor Ricardo Alcántara, que porta el títol de Tulinet, les set vides del gat.
El comentari es farà el proper 19 de març a les 17.30 de la tarda.

divendres, 9 de març del 2012

Xerrada amb Maria Barbal







Dimecres passat l'autora Maria Barbal va visitar el Centre Cultural de Martorell per parlar-nos del seu llibre, Pedra de Tartera.

Van ser moltes les persones que es van acostar per sentir-la i fer-li preguntes relacionades amb la lectura d'aquest interessant llibre.
L’autora va començar l’acte dient que per ella “qui escriu una novel·la és que ha perdut un paradís” i precisament per això ella va escriure Pedra de tarteraquan va començar a perdre el paradís de la seva joventut”.
Després d’escriure aquesta novel·la, Maria Barbal va veure clar que es volia dedicar a l’escriptura i, malgrat també ha escrit contes i articles, ella reconeix que la novel·la és el gènere en el qual se sent més còmoda.
Els temes preferits de l’autora són la maduresa personal, les migracions, els matisos dels sentiments, la bellesa, el pas del temps, etc.
Tots aquests temes estan presents en el llibre
Pedra de Tartera que explica la història de la Conxa, però que en realitat pretén descriure tota una generació que va viure la Guerra Civil quan tenia uns 30 anys d’edat.
La principal pregunta que l’autora es va plantejar abans d’escriure el llibre va ser: “Com és que aquestes dones que van patir tantes pèrdues (econòmiques, familiars, socials,...) han estat tan silenciades?
En molts casos, la resignació va ser la principal companya d’aquestes dones i aquest és el principal missatge que ens transmet.
Des d'aquí us emplacem a conèixer aquesta magnífica novel·la.

dimarts, 6 de març del 2012

Nou Club de lectura: Pedra de Tartera

La primera trobada del nou club de lectura per comentar el llibre Pedra de Tartera, de Maria Barbal, ha estat tot un èxit.
Unes dotze persones es van reunir el passat dilluns, amb el martorellenc i aficionat a la bona literatura Jacint Soler, com a moderador.
El llibre va agradar a tothom.
Una bona estona es va estar parlant del seu ric llenguatge, propi de la comarca del Pallars en la qual se situa l'acció.
Tothom va coincidir que el final era molt trist, però es va valorar especialment la capacitat de l’autora per a explicar-nos una història que abasta tota una vida en tan poques planes, en un brillant exercici de senzillesa literària.
Els assistents unànimement es van identificar amb els sentiments del personatge principal, la Conxa, una dona que de nena va anar a viure amb els oncles en un poble de muntanya, on es va trobar una vida de treball de sol a sol, on es va ’enamorar, va ser mare els seus fills i va veure veu com la guerra destrossava la seva vida.
Ha estat una trobada molt especial, per ser la primera i també perquè demà dimecres 7 de març a les 18 hores, la Maria Barbal estarà a l’auditori del Centre Cultural de Martorell per parlar-nos precisament d'aquesta obra, de Pedra de Tartera, que es va publicar en 1985, i que ha esdevingut en un autèntic clàssic de la literatura catalana del segle XX.