divendres, 1 de febrer del 2013

EULÀLIA CANAL: UN CARGOL FABUFANTÀSTIC.


Ahir es va reunir el grup El món dels llibres, petits lectors entre 8 i 12 anys coordinats pel Jordi Morera.

En aquesta ocasió tocava comentar Un cargol fabufantàstic, una història en la que l'autora granollerina Eulàlia Canal ens endinsa en el món rural, allà on viuen, la vaca, l'oca i d'altres personatges. Però l'autèntic protagonista és el cargol, un animal molt sensible, que es troba sol i busca nous amics.
Després d'una bona estona de xerrada, tot el grup queda per a la propera cita el dijous 21 de febrer, a les 17.15 hores. 
Tothom s'emporta el llibre que han de llegir a casa durant aquests dies, Museu Zoològic, de l'autor Josep Carner. 
Segur que tot el grup tindrà moltes coses a dir d'aquesta primera experiència amb la lectura de poesia.

dijous, 31 de gener del 2013

FRANCESC PUERTAS. EL SOSTEN, MITOS Y LEYENDAS... Y MANUAL DE USO.


El passat dia 24 de gener a les 8 del vespre, el martorellenc Francesc Puertas va presentar el seu llibre El sostén, mitos y leyendas...y Manual de uso  a la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell.


Francesc Puertas va treballar en l'actual Lingerie (Vanity Fair Brands), del 2003 al 2008 i de tota aquesta experiència i la recollida en la seva tasca com a formador es fa ressò en aquest llibre que ara ha publicat, El Sostén, Mitos y Leyendas...y Manual de uso, una peça valuosa perquè en el nostre país no hi ha gaires llibres que tractin sobre aquest tema.

En aquest llibre Francesc Puertas, comunicador i expert en cotilleria, revisa la història dels sostenidors des de l'Edat Antiga fins a la Contemporània, informa sobre les fibres i els teixits que s'utilitzen en la seva fabricació i explica quines són les talles i copes més indicades per a cada tipus de pit. 
Segons l'autor d'aquest llibre, els estudis realitzats pels professionals del sector indiquen que set de cada deu dones utilitzen una talla i copa inadequada, nou de cada deu la desconeixen, i cinc de cada deu consultes per dolors mamaris estan relacionades amb l'ús d'un sostenidor inadequat.
Durant la presentació del seu llibre, Francesc Puertas va explicar que una talla i copa correcta de sostenidor evita molèsties i dolors físics, i que molts problemes d'esquena o migranyes es podrien solucionar només utilitzant un sostenidor adequat.



L'acte, que estava organitzat pel Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament de Martorell, va estar presentat per la presidenta de l'associació local de Catalunya contra el Càncer, Montserrat Campmany.


dimecres, 30 de gener del 2013

JOSEP PLA: CINC HISTÒRIES DEL MAR.


El passat dilluns dia 28 de gener vam fer la primera trobada del club de lectura d’aquest any 2013 amb el comentari del llibre Cinc històries del mar de Josep Pla.


Aquest llibre recull cinc relats de l’autor relacionats amb el mar. Permet, per tant, gaudir del Mediterrani des de diferents perspectives.

1.- El primer, "Bodegó amb peixos”, és una singular presentació de la gastronomia i la pesca catalana a partir dels records d’un poble tranquil i lluminós (Fornells) que ni tan sols tenia cementiri, la qual cosa donava la sensació als seus habitants de que mai havien de morir.
2.- El segon, “Un viatge frustrat”, ens aproxima al temperament i al carácter de la gent de l’Empordà que són rebels, somiadors i discrets
3.- El tercer i el cinquè, “Derelictes” i “El naufragi de Cala Galiota” són dues històries de vaixells enfonsats explicats objectivament com si fossin dos reportatges periodístics
4.- El quart, “Un de Begur”, presenta les històries de dos homes, un músic captaire i un manco caçador furtiu, que van impactar a Josep Pla quan era jove.

En aquestes històries Pla descriu detalladamente la Costa Brava, els seus pobles pesquers i els seus habitants, descriu la llum, el clima, els costums, etc. Amb un estil apassionat, amb una mirada crítica i amb sentit de l’humor, Josep Pla ofereix en aquests relats un homenatge al seu lloc d’origen i al mateix fet de poder-hi viure.

El llibre no va desagradar als lectors, però en general tothom el va trobar massa descriptiu tot i  reconèixer que l’autor és molt ric en adjectius i això enriqueix considerablement el lèxic del llibre.

La propera lectura serà L’home de la maleta de l'autor Enric Solsona. Comentarem aquesta novel.la el proper dia 25 de febrer a les 18 h. a la Biblioteca Francesc Pujols.