divendres, 15 de març del 2013

EL MÓN DELS LLIBRES AMB EL RELLOTGE MECÀNIC.

El dijous passat es van reunir els nens i les nenes del Club de Lectura Infantil.

En aquesta ocasió havien de comentar el llibre del Phillip Pullman, El rellotge mecànic, un llibre força complicat, doncs conté una història dintre d'una altra.   
Un narrador explica com un aprenent de rellotger que es queda sense idees per a fer un rellotge diferent. Com que el narrador no sap el final de la història, decideix inventar-lo i és en aquell moment quan tot el que va dient es va convertint en realitat. Fins i tot la creació d'una andròmina que espanta  el poble.

No tothom l'havia entès aquesta història. A alguns els hi havia agradat molt, a d'altres ni gens ni mica. Hi havia qui havia gaudit  amb la història de por.  Molta diversitat, tot plegat.

Però el Jordi havia portat un parell de contes als nens i les nenes i entre tots van reconeixent les diverses parts que fan que el lector es quedi enganxat a la lectura.
En qualsevol relat, en primer lloc, hi ha una introducció que ens situa en la història, coneixem el lloc on es desenvolupa, el temps, els personatges, etc. Després passem al nus, on està la part principal del relat.
I finalment, arribem al desenllaç, que és el final.
Els nens i les nenes de grup queden en que per la propera trobada miraran de fer ells mateixos la seva pròpia història, seguint aquestes pautes.
I és que en el Club de Lectura Infantil també es pot escriure.

La propera trobada serà després de vacances de Setmana Santa, el 4 d'abril, a les 17.15 H.

Fins aleshores i molt bones vacances.

dijous, 14 de març del 2013

ANDRÉS TRAPIELLO: AYER NO MÁS.


Dilluns vespre ens vam reunir 10 lectores per tal de comentar el llibre proposat per la Susana.
Ayer no más, de l'escriptor andrés Trapiello, havia agradat a tothom.
Malgrat que algú va expressar el seu cansament pel tema i el desinterès per les novel·les “de la guerra civil”, el cert és que la lectura de Ayer no més va atrapar i pràcticament totes la vam llegir amb molta fruició i rapidesa.
Es va valorar la capacitat de l'autor per donar una nova perspectiva al tema de la memòria històrica.
La seva teoria passa per la tesi de que en la guerra no van haver ni bons ni dolents, únicament víctimes i victamaris. Tampoc no és necessari jutjar als sobrevivents, només resoldre els casos perquè els familiars puguin saber i recuperar els seus morts.
De fet, el que fa Trapiello es donar-nos les eines per la reflexió. Cada un dels personatges de la història representa un punt de vista diferent, el feixista i la seva família, la dona i el fill d'una víctima morta en la muntanya lleonesa per membres de Falange, el departament d'Història d'una facultat de províncies... i enmig, el protagonista, un historiador, fill de feixista, que es troba immers en un conflicte d'emocions.
Perquè Ayer no más és un llibre que neix de l'emoció d'uns personatges als quals els fets de la Guerra Civil han marcat la vida i que, per tant, parlen poc del tema.
També ens ha agradat la manera d'escriure de Trapiello, el seu ric vocabulari castellà, la manera com consegueix donar sentit a una novel·la que no és més que la novel·la que Pepe Pestaña escriu en lloc d'un llibre d'història. Perque per explicar la guerra civil no són necessaris els llibres d'història, sinó les novel·les, o potser tampoc, encara no.

Com sempre posem nota:
7 8 8 7 8 7 8 8 7 8 8 = 7,63


Presentem la següent lectura.
En aquesta ocasió ens endinsem en el món de l'escriptora Carmen Martín Gaite, representant de la generació de 1950, amb un relat curt escrit en 1990 que porta el títol de Caperucita en Manhattan.

El comentarem el proper 8 d'abril, a les 21.30 H.