divendres, 19 d’abril del 2013

JOSÉ MANUEL CARPIO: MI PALABROTARIO



El passat dimecres dia 17 d’abril a les 18:00 h. va tenir lloc la presentació del llibre Mi palabrotario a l’Auditori del Centre Cultural a càrrec del seu autor, José Manuel Carpio. A l’acte, organitzat per l’Ajuntament de Martorell, hi van assistir una quarentena de persones que al final de la presentació van poder conversar amb l’autor i fer una degustació de “cup cakes” fets per la seva filla.

José Manuel Carpio va explicar que el seu llibre és un recull de mots propis de l’argot més col.loquial en llengua castellana. Aquests mots els ha anat escoltant i apuntant en els seus constants viatges laborals per tot Espanya i en la seva població natal, Torrecilla de la Jara (Toledo). José Manuel anava apuntant totes aquestes paraules per recordar-les, fins que allò es va convertir en un diccionari que inclou 7.374 paraules. El que inicialment eren només termes apuntats en un paper s’ha acabat convertint en un compendi de paraules reunides en un volum de 774 pàgines.

Carpio va comentar que la idea se li va passar pel cap fa 12 anys i que primer havia començat recopilant les paraules que deien les seves pròpies filles quan eren petites. Fent un cop d’ull a les pàgines del seu llibre cal dir que la majoria dels mots inclosos són fàcilment identificables (per exemple: arradio, amoto,...). D’altres són més complicats d’identificar perquè Carpio ha recollit paraules que s’escolten en diferents àmbits: comunitats autònomes, comarques, pobles petits, barris (com per exemple l’argot utilitzat pels gitanos del barri madrileny de El Pan Bendito). Per portar a terme el seu projecte, l’autor va confessar que es va haver de llegir un parell de vegades el Diccionario de la Real Academia Española de la Lengua per tal de conèixer les paraules normatives i poder finalment publicar el seu llibre.

José Manuel Carpio va confessar que mai s’havia plantejat ser escriptor i ni tan sols se li havia passat pel cap la idea d’escriure un llibre però que finalment, animat per la seva familia, s’havia decidir a publicar “Mi palabrotario” per iniciativa pròpia.








dijous, 18 d’abril del 2013

PROGRAMACIÓ DE SANT JORDI A LA BIBLIOTECA FRANCESC PUJOLS

Parlem dels actes que es fan aquests dies per tal de commemorar la Festa del llibre que se celebra a tot  Catalunya amb ocasió del dia de Sant Jordi.

  • Ahir vam comptar amb la presència de José Manuel Carpio, que va presentar el seu diccionari Mi palabrotarioun recull de mots propis de l’argot més col.loquial en llengua castellana, mots que ha anat escoltant i apuntant en els seus constants viatges laborals per tot Espanya i en la seva població natal.


  • Aquesta mateixa tarda tindrà lloc l'acte de presentació del llibre de l'autor Jordi Badia, Maria Closa. La  novel·la Maria Closa, editada per Arola, narra  la vida d'un petit poble de l'Alta Segarra i de la pròpia protagonista -una dona de 86 anys-, a través de les històries de la Maria Closa, moltes de les quals són sentides al seu avi.    Serà a les 20 hores a l'espai de la Biblioteca Francesc Pujols.


  • El dilluns 22 d'abril, a les 19.30 hores, la Biblioteca comptarà amb la presència del martorellenc Francisco José Lozano, qui presentarà el llibre Relatos Absurdos.

  • Aquest mateix dilluns 22  hi haurà reunió dels dos clubs de lectura d'adults, tot celebrant Sant Jordi. 


  • La diada de Sant Jordi, 23 d'abril, a les 19.30 hores, diversos autors locals guanyadors de la darrera edició dels Premis Vila de Martorell, faran una lectura de fragments de les seves obres.


  • Per la seva part, els infants tenen una cita amb els contes el divendres 19 d'abril a les 17.30 hores, a l'Auditori del Centre Cultural, amb la clàssica Hora del Conte, a càrrec del Grup Zinc, de l'Aula de Teatre de Martorell.


  • Fora de la biblioteca, des del dijous 18 a les 19 hores fins el dimarts 23, tothom podrà gaudir mirant i comprant els llibres a la Carpa que el Gremi de Llibreters de Martorell i l'Ajuntament han instal·lat a la plaça de les Cultures de Martorell.

Bon Sant Jordi amb moltes lectures!



dimecres, 17 d’abril del 2013

PATRICIA GABANCHO: LA NÉTA D'ADAM


El passat dia 10 d’abril va tenir lloc a la Biblioteca Francesc Pujols la presentació de la primera novel.la que ha escrit la periodista Patrícia Gabancho. Aquesta novel.la porta per títol “La néta d’Adam” i ha merescut el Premi Prudenci Bertrana. 
La novel.la és bastant autobiogràfica, tot i que l’autora va deixar clar que “tot el que s’hi explica és veritat però no tot és real”.
El llibre explica la vida d’Angèlica, filla de la Bella i l’Aris, que viu a Barcelona des de que va marxar del seu Buenos Aires natal quan tenia 22 anys. Es a Catalunya on Angèlica ha viscut la major part de la seva vida, on s’ha enamorat, s’ha casat, s’ha divorciat, ha tingut el seu fill Guillem i on té els amics, la vida i la feina. Però es troba amb l’obligació de tornar al seu país perquè la Bella, la seva mare, està molt malalta. Quan arriba a la seva casa de Buenos Aires comença a recordar la seva infantesa, a retrobar vells amics i a lluitar amb una cunyada ambiciosa i despietada que l’únic que sap fer és complicar-li la vida.

Llegint tota aquesta història anem coneixent perfectament la vida de la narradora, el caràcter de la seva mare, la relació que mantenien elles dues juntament amb episodis de la història de l’Argentina (el peronisme, els desaparecidos, la immigració, etc.), amb reflexions sobre la decadència física de les persones i amb la importància de tenir un equipatge ple d’absències i records.

L’acte va estar organitzat per l’Ajuntament de Martorell i va comptar amb la presència d’una quarentena de persones.