dijous, 20 de juny del 2013

NOAH GORDON: EL CELLER


En la reunió que vam fer el passat dilluns dia 17 de juny els membres del club de lectura vam comentar el llibre El Celler de Noah Gordon. 
Aquesta era una de les activitats incloses en el projecte “Biblioteques amb Denominació d’Origen” que durant aquest mes estem portant a terme a la biblioteca Francesc Pujols. 
Al igual que la resta d’activitats d’aquest projecte, la trobada va estar acompanyada de la degustació d’una copeta de vi per gentilesa del celler Eudald Massana de St. Pau d’Ordal.

Tots els membres del club van coincidir en que la lectura d’aquesta novel.la és àgil i fácil però que no profunditza en molts dels temes que tracta. 
De fet, es nota molt que l’autor no és del nostre país, tot i que hi va venir a viure una temporada per tal de conèixer la nostra terra i les nostres tradicions.
La novel·la està situada en plena època de la tercera guerra carlina. El protagonista del llibre, en Josep, es veu implicat, sense saber-ho, en l’assassinat del general Prim. En la fugida, en Josep recaurà al Rosselló on aprendrà l’art de la viticultura. Serà de retorn a casa, anys després, que refarà la seva vida, les seves relacions amb el seu germà (li comprarà la seva part de les terres i la casa a canvi d'un lloguer) i començarà a produir un vi propi i excel·lent. 
Una trama senzilla, doncs. Entremig, escenes de la vida quotidiana a pagès que queden esbossades per un simple motiu d’anar omplint pàgines: el món del mercats, els oficis tradicionals, el paper de l’església, la vida castellera, el pes de la paraula donada, les relacions de família, els aplecs i les festes.

Els membres del Club de lectura en català s'acomiaden amb aquesta reunió fins la propera tardor. 
La lectura triada per passar les vacances és Senyoria, una novel·la de l'autor Jaume Cabré que es comentarà  amb la seva  presència, el proper mes d'octubre.





dilluns, 17 de juny del 2013

GABRIEL RASPALL: ANTOLOGIA POÈTICA.

Dijous passat, en el marc de la biblioteca Francesc Pujols i formant part de les activitats de Biblioteques amb DO, la Mercè Parera i Raspall va presentar el llibre de poesies escrites pel seu avi, Gabriel Raspall, entre els anys 1928 i 1963 i editades recentment per l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia.
Va ser un acte emotiu que va comptar amb la presència de nombroses persones que van voler acompanyar la Mercè i la seva família. Ella mateixa va fer la introducció i una semblança biogràfica del seu avi. La professora i escriptora martorellenca Joaquima Nolla va fer una introducció literària a la poesia de Gabriel Raspall.
Nétes, besnétes i nebodes de l'autor, aixi com col·laboradors del Club de Lectura, van llegir diverses poesies representatives de la vida i dels temes tractats en la poesia d'en Gabriel Raspall, com ara la pròpia família i amics, la Verge de Montserrat o les festes del seu poble, entre d'altres.
L'acte també va comptar amb l'acompanyament al violí de la jove música  Laia Altisen, besnéta de l'autor i amb la presència de la Regidora de Cultura de l'ajuntament de Martorell, Cristina Dalmau.
Els presents van poder prendre una copa de ví, en finalitzar l'acte, per gentilesa del celler Eudald Massana Noya.