dijous, 4 de febrer del 2016

ISABEL CLARA SIMÓ: LA SALVATGE

L'any 2016 comença en el club de lectura de tarda comentant el llibre La Salvatge, de l'autora valenciana Isabel Clara Simó.

Durant la tertúlia s'han manifestat una diversitat d'opinions. Tothom l'ha trobat ben escrit, però algunes persones havien patit molt amb la lectura. També hi ha qui va trobar que el personatge principal tenia moltes paranoies, que el final era massa bèstia o fins i tot, que el llibre era molt repetitiu.


Podriem dir que l’autora es va inspirar en el mite de Pigmalió per escriure la trama del seu llibre. Pigmalió es va voler buscar una esposa que fos digne dels seus ideals de bellesa, i com que no la va trobar va construir una estàtua que després es va arribar a convertir en persona. 

En la novel.la, el Joaquim Simó -un ex emigrant que torna a Catalunya perquè enyorava la seva terra natal- també vol convertir la Dolores en un ésser perfecte i per això es torna paranoic pensant en ella, l’omple de regals i pretén convertir-la en el seu ideal de dona. 

El Joaquim es creu que té drets adquirits sobre la noia i la Dolores acaba sentint-se tan ofegada que dóna peu el tràgic final de la novel.la. 

La lliçó moral d’aquesta lectura podria ser la demostració que les persones no es poden canviar i com més es volen canviar els resultats poden ser molt pitjor dels esperats.

La pròxima reunió serà el dia 29 de febrer, i en ella es comentarà el llibre de Carles Porta, Tor. Tretze cases i tres morts.