dilluns, 7 de març del 2016

PETROS MÁRKARIS: MORT A ESTAMBUL

En la darrera reunió del club de lectura en horari de nit vam comentar el llibre de l'autor grec Petros Márkaris, Mort a Estambul.
El que ens semblava que seria una simple novel·la negra es va convertir en una bona sorpresa, ja que tothom va considerar que l'autor va ser capaç de construir un relat negre, potser sense gaire importància, del que pengen temes que es relacionen amb la història, l'actualitat social o les relacions personals.
El punt de partida de la investigació del comissari Kostas Jaritos és la desaparició d'una nonagenària, la qual acaba resultant una assassina que dóna mort a persones que en el passat van cometre accions dolentes. A tot els lectors ens sembla que el punt de partida de la història és una mica inversemblant, tot i això valorem molt positivament la història per la resta d'elements.
El context social és la comunitat grega d'Estambul i els esdeveniments que donen origen als crims són el progrom dirigit contra la minoria grega l'any 1955. 
Els autèntics protagonistes de la història són el propi Jaritos, un policia grec que visita Estambul i el seu company en la investigació, un policia alemany d'origen turc que ha tornat . Les relacions entre els dos ens mostren una realitat social diversa i unes relacions personals marcades per la diferència.



Tothom està d'acord en afalagar el dibuix dels personatges que fa l'autor i la manera com arriba als temes importants d'una manera tan planera. Pensem que la pròpia vida de l'autor li ha donat l'experiència necessària per abordar conflictes de minories de manera tan fidedigna.




Com sempre, posem nota:
8 + 8 + 8+ 8 + 7 + 8 + 7 + 8 + 7 + 7+ 6 + 8 = 7.5




El pròxim dia comentarem el llibre  Balzac i la petita modista xinesa


Serà el 16 de març, a les 21.30 hores, al Centre Cultural.