dimecres, 21 de setembre del 2016

ENTREVISTA DE LA BIBLIOTECA: FERRAN FUSALBA

L’ENTREVISTA DE LA BIBLIOTECA
Ferran Fusalba als estudis de Ràdio Martorell

FERRAN FUSALBA, JOVE MARTORELLENC PUBLICA LA SEVA FOTO AL LLIBRE THE UNSPLASH BOOK

Avui, aquí al Martorelletres tinc el gust de presentar-vos un jove de casa nostra, de 18 anys, amb molt talent; està a punt de començar la carrera d’Humanitats, a la Universitat Pompeu Fabra. La seva obra, una imatge fotogràfica de la Sagrada Família, figura dins un volum editat recentment que recull unes fotografies delicioses, fantàstiques...

Al Ferran li agrada molt la fotografia i una de les fotografies que ell va fer, la va penjar en una plataforma digital que porta per nom Unsplash, en la qual tu penges la teva foto i allà, aquesta fotografia, es pot utilitzar i no genera cap tipus de cost. Aquesta mateixa plataforma ha editat el llibre The Unsplash Book, un volum de tapes dures que recull moltes de les fotografies que hi ha a la plataforma. Jo ara el tinc aquí a les mans i, de veritat, és un gran llibre que explora el món i un regal pels nostres ulls. En primer lloc, Ferran, moltes felicitats.

Moltes gràcies.

D’on va sortir aquesta idea de penjar fotos en aquesta plataforma i per què, precisament aquesta foto, que dèiem, de la Sagrada Família?

Vaig començar amb la fotografia l’any passat, ja que em vaig comprar una càmera i vaig començar a fotografiar l’arquitectura, perquè, a banda que m’agrada molt, crec que plasmat en una fotografia és una manera diferent de veure-la. Alhora, volia compartir les fotos que feia, potser, per mi, les que eren millors en alguna plataforma digital i bé, vaig topar amb Unsplash perquè era un lloc on les fotografies solen ser de més qualitat, són més curades, hi han poques fotografies, etc.

I aquesta plataforma, qui la gestiona i d’on la gestiona?

És una plataforma que la gestiona una empresa anomenada Crew que es troba a Mont-real, al Quebec, al Canadà; i bé, al ser una plataforma digital, doncs tothom, des de qualsevol punt del món, pot col·laborar; i bé, hi han fotografies de tot el món, d’autors de tot el món i de qualsevol tema. El fet destacat està en la llicència de les fotos, que porta per nom Creative Commons Zero, que, per qui no la conegui, és un tipus de llicència que no és com el Copyright, que seria que hauries de pagar; és una llicència d’ús lliure, és a dir, tothom pot utilitzar aquesta foto, sense demanar el permís o inclús sense citar, si de vegades no et va bé citar-ho. També la pots utilitzar gratuïtament, així que no hi ha un impediment econòmic per utilitzar aquesta foto en qualsevol ús que tu li vulguis donar.

Però, per exemple, si nosaltres volguéssim utilitzar una fotografia d’aquestes de la plataforma, la podríem agafar sense demanar-ne permís, però això sí que com a mínim hi figurés el nom de l’autor.

Exacte, no cal que demanis permís, però si tu creus convenient que vols citar aquella persona, doncs ho pots fer, però no hi estàs obligat.

Hi ha els telèfons de contacte dels autors, per poder comunicar-los l’ús que se’n fa de les fotografies?

No exactament els telèfons de contacte, però sí a través de les xarxes socials o el correu electrònic que hi figura al perfil personal de la plataforma.

I amb aquesta foto de la Sagrada Família, es pot dir que internacionalitzem Gaudí, és a dir, bé, ha sigut, jo penso, una molt bona idea.
El llibre amb la foto de la Sagrada Família

Doncs sí, si ja no estava internacionalitzat...; sempre està ple de turistes.

Aquesta plataforma digital va editar aquest llibre en el qual hi he participat i ha estat comissat per la comunitat. La meva va sortir seleccionada, i és la única de Barcelona i de Catalunya que hi figura al llibre. I bé, hi han fotos de tot el món, també hi han temes; fotografies d’arquitectura, de paisatges, de persones, natura, etc.

Quin criteris vas seguir a l’hora de seleccionar aquestes fotografies? Perquè això sí, el denominador comú és que totes són fantàstiques, precioses, molt boniques. Totes les persones, bé, no, els que els hi agrada la fotografia i a tothom; jo penso que és un llibre que, mira, si te’l regalen és genial.

No hi ha un criteri, diguem-ne, específic, però sí que intenten buscar fotos que siguin de qualitat i encara que siguin de qualsevol tema, sobretot hi han moltes fotografies de natura, de paisatgisme, d’arquitectura, alguna de persones, però intenten ser de qualitat. Jo crec que aquest és el criteri que han intentat buscar per aquest llibre.

Perquè he vist, que aquí a l’índex, hi figura tot una sèrie de parts, com si la creativitat, fos el resultat de tot un procés.

Sí, exacte, aquest llibre no és solament un llibre de fotografies, sinó que també, va per capítols, i aquests tenen diferents textos, tant manifests que volen explicar el procés creatiu així com també empreses que han col·laborat amb el llibre i també entrevistes a artistes, dissenyadors, fotògrafs, programadors que utilitzen aquesta plataforma però també parlen sobre el procés creatiu. És a dir, és un llibre de fotografies amb textos –en anglès- sobre el procés creatiu.

Jo ara que me’l miro, em sorprèn que els autors de les fotografies, bé, són de tot el món, però a més a més estan col·locats a la portada del llibre, és a dir, aquí nosaltres quan hem de fer constar els noms dels autors, figura dins, en alguna pàgina destacada, però potser mai a la portada. És insòlit no, això?

Sí, però jo crec que és la millor manera de que ho hagin fet així perquè, sent un llibre de fotografies, si has de triar una fotografia que ha de ser la portada, millor posa tots els autors, i allò és la portada: el nom del llibre i el dels autors, tant els fotògrafs, com la gent que ha col·laborat en els escrits.

La plataforma, en el llibre, ha volgut donar les gràcies a les aportacions rebudes. Un projecte de la comunitat, per a tothom sobre algunes de les fotografies de la plataforma. A més a més, ha volgut parlar sobre el procés creatiu; hi han molts llibres sobre la creativitat, però ells han volgut fer-ho sobre la especialitat que ells porten, que és la fotografia.

Si tu agafessis el llibre, el tanquessis i et demanés, Ferran, quina foto escolliries (que no sigui la teva)? Per quina et decantaries?

Doncs seria una decisió difícil, potser... hi ha una que vaig veure, la vaig tenir molt de temps de fons de pantalla, que eren uns arbres, un bosc i està fotografiada des del terra. És curiós trobar-te aquesta fotografia que l’has tinguda sempre allà a l’escriptori, en el mateix llibre que tu tens la fotografia...

Bé, i a tots els nostres oients que els hi agradi la fotografia, jo crec que amb aquest llibre s’ho passaran d’allò més bé, però on el poden comprar?

Doncs a la pàgina web unsplash.com trobaran més informació, la pàgina web específica del llibre i també diferents enllaços a la botiga en línia d’Amazon.

I de fet, no sabíem que la afició a la fotografia havia ja traspassat fronteres i ja havies aconseguit poder editar-la amb un llibre de caràcter internacional.

Jo em vaig emportar la sorpresa, perquè vaig començar a penjar aquestes fotos, que també tinc altres d’arquitectura i paisatges; i bé, de cop i volta reps un correu de l’equip d’Unsplash, que estan fent un llibre... Jo estava una mica assabentat, votaves per alguna fotografia, però mai penses que arribaràs tan alt... Tot aquest any hem estat en converses.

Però exactament com va anar?

Doncs la vaig penjar l’any passat, calculem mig any; es va donar a conèixer el projecte de fer un llibre i després el de votar les fotografies, perquè tu també podies votar les fotografies que volguessis. Per això és un llibre fet per la comunitat.

I com es vota?

Es va votar per internet, per la pàgina web de la plataforma.

I les fotografies que trobem a la plataforma, de quins temes són? Bàsicament, són els temes que recull aquí al llibre, que són paisatges, imatges d’arquitectura... Què més hi ha?

Bé, de tot una mica, últimament si que he anat veient models, persones, etc. Però pots trobar fotos de qualsevol tema, especialment els que has mencionat.

Josefina Canals