divendres, 2 de juny del 2017

CRISTOPHER MORLEY: LA LLIBRERIA AMBULANT


En la darrera cita del club de lectura de nit ens vam reunir un grupet de participants per comentar el llibre de Christopher Morley, la llibreria ambulant.

El llibre havia agradat, principalment, per trobar-lo divertit i lleuger, una faula entorn de l'amor pels llibres que ens va donar  per a una estoneta de tertúlia.

En primer lloc, està el tema del feminisme. Més avançat als Estats Units que a Europa, ens trobem un llibre escrit en la segona dècada del segle XX que planteja el tema de l'emancipació de la dona. 
Ens van sorprendre detalls, com ara que la protagonista estalviés per a comprar-se un cotxe, en la segona dècada del segle XX i en el món rural! I és que als Estats Units sembla que les coses anaven a un ritme diferent del d'Europa.

Un altre tema seria com eren d'importants els llibres en un moment en què la gent no tenia accés a cap altra forma d'informació i distracció, especialment en el món rural. El protagonista era un autèntic engalipador i xerraire i era capaç de trobar el llibre adient per a cada persona. Una idea que encara avui dia ens costa.

Finalment, el tema de la casualitat. Com una decisió potser de no gaire trascendència pot canviar la vida d'una persona. La protagonista només pretenia anar-se'n de vacances durant un mes, però la seva espontània decisió va canviar el seu destí. 

Trobem que aquests temes estan tractats d'una manera molt lúdica, amb aventures potser un tant inversemblants, però molt amenes i ben escrites.

Vam parlar de llibres i lectures i de preus i valors i de més coses que se'ns van anar acudint.



Al final li vam posar nota com sempre: 7 + 7 + 8 + 7 + 7+ 7 + 7 + 7 = 7.125





dimarts, 30 de maig del 2017

BIBLIOLOVERS: UN LLARG HIVERN


El grup de lectors del Bibliolovers a la terrassa de la Biblioteca
El mes de maig hem llegit l’obra del novel·lista irlandès, Colm Tóibín, Un llarg hivern, escrita l’any 2007, una novel·la deliciosa que l’autor va escriure a partir de les seves estades als Pirineus. 
La novel·la, amb una traducció brillant de Víctor Compta, ens parla de la història d’una família pagesa del Pirineu: el pare, la mare i els dos fills, el Miquel i el Jordi. 
Durant l’estada del germà petit a la mili és quan el fill gran descobreix que la mare és alcohòlica. El pare, per recomanació del metge li buida els bidons que tenia plens de vi. Com a reacció, la mare fuig de casa, sense dir res a ningú, en un dia de plena tempesta de neu. 

El personatge principal és el Miquel, el fill gran, a través del qual l’autor fa una evolució emocional de la fugida de casa de la mare, conjuntament amb el Manolo, l’ajudant de la família per fer les tasques de la llar i cuidar els animals.

El llenguatge és ric, frases curtes i descripcions acurades, entre les quals sobresurt el tractament del cel, genial, primer un cel “llampant” (pàg. 39) per passar a un cel “enfosquit” (pàg. 44) fins a acabar amb un cel “ple de voltors” que busquen algun cos per la muntanya (pàg. 87), un recurs literari que l’autor fa servir per emfatitzar l’estat d’ànim dels personatges i la situació que viuen.

La trobada dels Bibliolovers ha generat un debat al voltant de temes com l'homosexualitat (Miquel/Manolo); l'alcoholisme (de la mare); la identitat personal (el Manolo fa “feines de dona” i reivindica la realització de les feines de la llar sense que, necessàriament, hagi de ser una dona); la vida dura de la muntanya (que es reflecteix a la novel·la amb les tasques que fa cada membre de la família); el fet que un esdeveniment imprevist et pot canviar la vida (personal i de la família com la fugida de la mare), la mirada del cel, entre d'altres.


La propera novel·la marxem d’un autor irlandès per llegir una autora nord-americana Olive Kitterridge, d'Elisabet Strout. La trobada serà el proper 29 de juny.

dilluns, 29 de maig del 2017

CLUB DE LECTURA FÀCIL: LA VOLTA AL MÓN EN 80 DIES

En la darrera sessió del Club de lectura fàcil, un grupet de participants es va reunir per comentar el llibre La Volta al món en 80 dies de Jules Verne.


El llibre va agradar molt a totes les persones que l’havien llegit. Es tracta d'una adaptació d’aquesta obra clàssica que explica el viatge al voltant del món que fa el Sr. Fogg juntament amb el seu lleial criat. 

Els dos personatges han agradat molt als lectors: el Sr. Fogg pel seu caràcter flegmàtic, immutable, ordenat i metòdic i el seu criat per la lleialtat i fidelitat que li demostra en tot moment. Són dos personatges plens d'humanitat als quals el lector acaba estimant.


La conductora del club de lectura fàcil, Catalina Rivera, va aprofitar l’ocasió per ensenyar als participants (la majoria dels quals són alumnes del Servei Local de Català) a utilitzar els atles de la biblioteca. Va proposar-los un exercici consistent en què cada membre del club havia de dissenyar una ruta turística que tingués la mateixa durada que el viatge que va fer el Sr. Fogg. Cada participant havia de fer servir els atles per triar el seu lloc de destí i també havia d’indicar els mitjans de transport que tenia intenció d’utilitzar per arribar als llocs que volia visitar. 

La darrera reunió del club de lectura fàcil d'aquest curs ha estat una sessió molt dinàmica i participativa.

Durant les quatre sessions que s’han portat a terme d’aquesta activitat, els participants s’han familiaritzat amb l’ús del material de lectura fàcil que té la biblioteca en el seu fons. 

Aquest material està elaborat amb especial cura per tal  que puguin ser llegits i entesos per persones que tenen dificultats per utilitzar el català com a vehicle d’intercanvi i comunicació entre les persones.